Sunday, May 6, 2007

3 meseca

3 meseca… Pominaa tri meseca odkako go zapoznav mojot angel. Toa bese tocno vo ovoj moment koga pocnuvam da go pisuvam ova, vo 16:30. Potocno, 16:40 bese, zatoa sto mojot angel docnese.
Togas, toj dojde.. Go zdogledav, go zdogledav i se zaljubiv. Se sluci toa za koe nikogas ne sum sonuval, SE ZALJUBIV! Cuvstvoto e prekrasno, se dodeka ne se razdelis so nego. Potoa.. Potoa se boli, celoto tvoe bitie, celata dusa, celoto srce.. Se boli. Ne mozaes da spies, ne mozes da jades… Ednostavno ne si sposoben za zivot.
Od tj moment se smeniv. Se sto pravev do togas, ne mozev povtorno da go napravam. Ne mozev da izneveram, stanav ljubomoren, iako ne go iskzauvav toa. Kako sto se veli, stanav ljubomoren duri i na vetrot, sto i gi rastura tie crni kosi, toa blazestvo koe sega drug go gali. Toa blazestvo podareno od Gospod.
Ha, ironicno neli? Velam Gospod, a dali Gospod postoi? Premnogu raboti se slucile za da ja izgubam verbatavo Nego? Mi zema roditel, mi ja zema ljubovta. Mi zema del od srceto. Koj znae, mozebi celiot nas zivot e samo eden test na bolka, test za drugiot zivot gore? Ke doznaeme, sekoj ke doznae nekogas. Ironijata na zivotot prodolzuva, koja e negovata smisla? Smislata na zivotot? Mnogu golemi luge se zaprasale ova, I ne nasle odgovor, po koj tragale cel zivot. Mozebi sega go znaat odgovorot, ofkako gi nema, no kako da go prenesat na nas?
Dobro, dovolno bese! Da se vratime na temata za koja pocnav da pisuvam.
Mojot angel…
Tazen angel…
Temen angel…
Angel koj mi ja zema dusata. Pak da ja spomnam ironijata, anglot koj me raduvase, koj mi nosese svetlost vo mojot zivot, istiot toj angel da mi ja zeme dusata?
3 meseci.. 3 meseci pominaa koga go zapoznav toj angel. Kako da go narecam, angel na ljubovta, ili angel na smrtta?? Ili angel na radosta, ili angel na tagata? Ajde, pomognete mi? Mi velea ne vredi, ama nema angel koj ne vredi. Angelot kako sto rekov e blazestvo na neboto, koe sega se najde i na zemjata. I jas vo del od mojot zivot, vo najubaviot del od mojot zivot go imav.. Go imav a sega go nemam..
Koj e kriv za toa? Jas ili taa? Ili pak dvajcata? Ili pak kako sto rekov, Gospod? Nema nikogas da se doznae…
Mi velea deka ke pomine. Ke pomine za dve, za tri nedeli. Eve tocno eden mesec i 6 dena kako boli. Koga ke pomine? I dali ke pomine? Kako da pomine? Povtrno eden kup prasanja na koi nema odgovor. A najgolemoto e, sto da se pravi koga edinstveniot koj moze da ti pomogne e onoj za kogo places???

6 comments:

немирната said...

Onoj koj te saka i zasluzuva, ne bi dozvolil da lies krvavi solzi za nego. Ke lies solzi za ljubovta, da, no nema da bidat toa bolni, krvavi, koi ke ti go unistuvaat srceto. Toa ke bidat onakvi, slatki solzi, po koi ljubovta ja gledas poinaku.

Mozebi bile vo pravo koga ti velele deka ne vredi, ne te zasluzuva. No ti toa nema da go vidis nikogas. Ne se trudi da gi sfatis, samo potrudi se da se sfatis samiot sebe.

Pajo said...

Mozebi ne me zasluzuva.. Mozebi pak jas nea ne ja zasluzuvam. Toa nikoj ne go znae, samo Gospod ako Gospod postoi.

I nemirna, se trudam da se svatam sebesi. Se trudam da gi svatam moite postapki, se trudam da svatam kako se zaljubiv tolku, se trudam da svatam deka ne vredi i deka mora da prodolzam. Jas seto ova go znam, ama ne mozam da go prifatam.

Ima li lek za mene???

немирната said...

Ima lek, samo treba da go pobaras. Ti seuste ne sakas da si priznaes deka e kraj i deka taa ne e tvoja. Seuste imas nadez deka ke bidete zaedno. Koga ke sfatis deka e kraj, deka ne e tvoja, koga ke se pomiris so toa togas lekot sam ke si dojde. Samo, treba da pomine vreme.


A ne se trudi da sfatis kako si se zaljubil i zosto. Na toa nema da najdes nikogas odgovor, zaludno ke go baras.


Odi na mojot blog, procitaj gi pesnite. Napisani se vo slicna sostojba kako tvojata. Mozda ke sfatis nekolku raboti od ovie koi ti gi zboram.

Pajo said...

Mozebi e taka.. Jas toj lek go baram vise eden mesec i 10 dena. Ne sum go nasol. Samo mojata "bolest" se prosiruva uste poise.

Rocka said...

Tvojata bolesr e "Neprifakanje na realnosta, idealiziranje na bivsata partnerka, uporno zatvaranje oci...."

Tvoeto "angelce" znae da bide i "gavolce"

Si znea ona ;)

A i ti znaes samo ne ti se veruva :)

Neriman Jajovska said...

nekoi nesta ne se kako sto gi slusame nemirna,posto krajot ne go donese na Pajo angelot tuku samiot Pajo poradi X pricini,a taa bese edna licnost so mnogu tazno minato i ne mozese da trpi uste tolku bolka...mislam deka malce se zborovi za da se kaze sto ona cuvstvuvase sive ovie meseci..